Is Intuïtie het nieuwe IQ?

imagesX5QT22UP

Ik vraag me de laatste tijd steeds meer af of onze academisch gestuurde wereld ingericht is op intuïtie of op IQ?

Het antwoord ligt waarschijnlijk ver verscholen diep onder een dikke laag stof…Toch merk ik dat intuïtief handelen in 10 van de 10 gevallen je verder helpt. Wist je dat gemiddeld 90% van wat wij dagelijks doen uit ons onderbewustzijn komt? En ja natuurlijk is ons onderbewustzijn opgebouwd uit de ervaringen en kennis uit het verleden. Ondernemers nemen beslissingen die met name opgebouwd zijn op intuïtie. Wat doe jij? Zo ben ik erachter gekomen dat ik meer werk vanuit mijn intuïtie, mijn gevoel is mijn baken, mijn kennis de bagage. Ik ben dus meer een ondernemer  dan manager…..

In bijvoorbeeld de voetbalwereld is kennis belangrijk maar speelt intuïtie een cruciale rol. Laten we een willekeurige voetballer nemen. Robin van Persie. Hij heeft ervaring en kennis omtrent het voetbal. Hij speelt met name op intuïtie, zijn gevoel speelt een hele belangrijke rol. Er zijn maar weinig spelers die van te voren weten wanneer en hoe ze gaan scoren. Van Persie had voor de wedstrijd tegen Spanje geen idee of hij zijn mooiste doelpunt ging maken ooit…..

Mijn vraag is dan ook,  is ons onderwijs en onze inrichting van de maatschappij alleen gericht op het IQ van een leerling/ student, of mag het onderwijs zich meer gaan richten op de intuïtie, het gevoel? Wat doe jij met je gevoel? Wat doe jij met je IQ? Waar richt jij je toekomst op?

Ik kan vanuit mijn ervaring spreken dat waar ik nu sta, zowel privé als zakelijk, voor een heel groot gedeelte komt door mijn intuïtie. Geluk wordt niet bepaald door kennis maar door gevoel. Volg je gevoel en probeer het, kleine stapjes, kleine uitdagingen, kleine fouten helpen je om bij je intuïtie te komen. Onderneem je leven i.p.v manage je leven…..