Covey ontmoet Möllmann

Wie kent ze niet, de 7 “Eigenschappen” van Covey! Een bestseller die zijn weerga niet kent. Natuurlijk probeert een ieder deze weer te transformeren naar een “vernieuwd” model. Maar ik…….ik werk met de 5 Fundamentals van Möllmann.  Deze 5 Fundamentals gaan helpen om plezieriger, dichter en effectiever bij je missie te komen. Waarom 5 en niet 7? Omdat ons kortetermijngeheugen 4 tot 7 posities kwalitatief goed kunnen onthouden. En 5 past daar prima in, beter dan 7. Immers heb je dan nog ruimte over voor extra informatie.

Wat zijn dan die 5 Fundamentals?

 1. Visualiseer je Doel
 2. Leef Bewust
 3. Wees Leergierig
 4. Leer te Delen 
 5. Gebruik Humor  

Ik zal je inzicht geven in de Fundamental no. 1.

Visualiseer je Doel: dit is de basis, het uitgangspunt van je missie/doel. In mijn trainingen en coaching laat ik vaak het doel schetsen, letterlijk en figuurlijk. Zo wordt het doel nog inzichtelijker voor jezelf maar ook voor je omgeving. Voelt het niet bevrijdend als je aan een ieder je doel kan schetsen, gewoon op een A4 tje?

Ik zie geregeld dat managers moeite hebben om het doel van hun bedrijf zelfs aan hun partner uit te leggen…..laat staan aan het eigen personeel of aan de buitenwacht. Visualiseren in de vorm van tekenen helpt. Dit fenomeen is uniek, er is geen managementboek die hierover schrijft. En toch merk ik dat dit tijdens trainingen/coaching een waardevolle toevoeging is. Als een bedrijf zijn of haar missie kan tekenen wordt deze toegankelijker voor elk personeelslid, ook degene die ver van het doel afstaat. Deze vorm van visualiseren verkleint de afstand tussen het personeel en het doel van de onderneming. Met als resultaat, een verhoogde betrokkenheid. Een betrokken personeelslid wil immers weten voor wie die werkt maar ook waarvoor die werkt. Probeer het uit, het werkt! Maak fans van je personeel!

doel

2 antwoorden
 1. Barend Vervat zegt:

  Wat een mooi stuk tekst Rob!! Wat mooi is om te lezen dat het net lijkt alsof je weer tegen mij staat te praten. Je hebt een compleet andere en nieuwe uitdaging maar bent nog steeds Rob Möllmann.

 2. WhatsNexxt zegt:

  Hi Barend,
  Thx man, ik ben volop in beweging, vind elke week iets nieuws en heb lol in wat ik doe. Zoals ik jou ken ben jij nog lang niet uitgeleerd!! Succes

Reacties zijn gesloten.